fbpx

Venlojen vaellus talviuinti

TALVIUINTI – VIRKISTÄVÄ TAPA NAUTTIA LUONNOSTA JA VAHVISTAA KEHOA JA MIELTÄ

Talviuinti on Suomessa perinteikäs laji ja viime vuosina se on noussut suosioon etenkin hyvinvointivaikutustensa ansiosta. Lajia voivat harrastaa kaiken ikäiset ja talviuintiharrastus on helppo aloittaa, sillä se ei vaadi kalliita varusteita ja harrastuspaikkoja on hyvin tarjolla. Talviuinti onkin virkistävä ja terveellinen tapa nauttia Suomen luonnosta sekä vahvistaa samalla kehoa ja mieltä.

 

VINKKEJÄ ENSIMMÄISTÄ TALVIUINTIKERTAA VARTEN

Tarvittavat varusteet:

  • uimapuku ja pyyhe, vesipullo

Lisäksi seuraavat varusteet tekevät talviuintikokemuksesta mukavamman:

  • päähine estämään lämmön haihtumista ja suojaamaan kylmältä ja viimalta
  • jalkineet estämään liukastumisia ja suojaamaan jalkapohjia
  • neopreenihanskat auttavat pitämään sormet lämpöisinä ja ne niillä on hyvä tarttua jäisiin kaiteisiin

 

Alkuvalmistelut

  • Lämmittele ennen uimaan menemistä esim. liikkumalla ja/ tai tekemällä kevyitä venytyksiä. Alkulämmittely valmistaa kehoa ja herättelee elimistöä kohtaamaan kylmän veden vaikutukset. Myös saunominen ennen uimista lämmittää lihaksia ja ihoa.
  • Tutustu talviuintipaikkaan ja mene uimaan yhdessä kaverin kanssa. Liiku rauhallisesti, sillä kulkureitit ovat usein liukkaita.
  • Mikäli sinulla on sairauksia, etenkin sydän- ja verisuonisairauksia, varmista lääkäriltäsi, että terveydentilasi sallii kylmässä vedessä uimisen. Sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena ei tule mennä uimaan.
  • Aloita maltillisesti ja totuttele vähitellen kylmään veteen. Laskeudu hallitusti veteen ja hengitä mahdollisimman rauhallisesti veteen mennessäsi.
  • Kuuntele kehoasi ja omia tuntemuksiasi. Lopeta uiminen, jos kylmässä vedessä oleilu alkaa tuntua epämukavalta tai ilmenee muita terveyteen liittyviä ongelmia.
  • Pukeudu lämpimästi talviuinnin jälkeen ja juo lämmintä nestettä. Jos käyt saunassa ja uimassa useamman kerran, muista juoda riittävästi vettä jo suorituksen aikana.

 

Lopuksi

Talviuinnin jälkeen monet kuvailevat kokemuksiaan virkistäviksi, energisoiviksi ja mieltä kirkastaviksi. Tämä johtuu erilaisista fysiologisista ja psykologisista vaikutuksista, joita talviuinti aiheuttaa, mutta kokemukset ovat luonnollisesti aina yksilöllisiä ja riippuvat monista tekijöistä. Säännöllisellä talviuintiharrastuksella voidaan saavuttaa joka tapauksessa monipuolisia terveysvaikutuksia: harrastajat ovat kertoneet mm. että stressi on vähentynyt ja unen laatu on parantunut ja flunssia on ollut aiempaa vähemmän jos ollenkaan.

 

Tule mukaan Venlojen ohjattuun lajikokeiluun, niin pääset omakohtaisesti kokemaan minkälaisia vaikutuksia talviuinnilla juuri sinulle on.